Asperger

Battle for the locks

 

Een website van Verbroedering Vaderlandslievende Groeperingen Mol

 

 

 

 

Crash van Christian Asperger te Mol

 

Onderzocht door Wim Govers

 

Volkaert Louis

B2nd Gordon Highlandersren carriers 2nd Gordon Highlanders

 

 

In de nacht van 30 op 31 augustus 1944 werd Asperger neergeschoten boven Balen. Zijn toestel crashte in de bossen van Mol-Wezel.

 

De Vieille Montagne te Mol-Wezel

Foto © GG

 

 

 

Doordat de geallieerden snel door ons land oprukten, werden Duitse vliegtuigen van hun toenmalige basissen en uit reparatiefabrieken geëvacueerd naar nieuwe en veiliger plaatsen. Zo ook moest Me Bf 110G-4 met werknummer 480113 dat in de ERLA VI reparatiegebouwen te Brussel gerepareerd werd, overgevlogen worden.

Deze Bf 110-G4 nachtjager werd tijdens zijn transitievlucht op 31 augustus 1944 neergeschoten boven Balen.

 

Deze typische transitievluchten werden uitgevoerd door een in mei 1942 speciaal daarvoor opgerichte eenheid: het Flugzeugüberfüringsgeschwader. Voor onze gebieden was 1./Fl.Ü.G.1 West (1./Flugzeugüberfüringsgeschwader 1 West) verantwoordelijk.

Het toestel werd gevlogen door OFw. Christian Asperger (°13-7-1915) en Ogefr. Josef Kauer (°27-11-1922) die beiden het leven lieten in Mol.

Na hun overlijden werden ze eerst overgebracht naar de begraafplaats Schoonselhof in Antwerpen, waarna ze later opgegraven werden en op de Duitse militaire begraafplaats broederlijk naast elkaar rusten.

 

 

 

 

 

 

 

Meer details en het verhaal van Louis Volkaert, een jonge stoutmoedige kerel, die de radioinstallatie uit het toestel meepikte met alle gevolgen van dien, leest u in VVG-uitgave ‘Vliegtuigcrashes in Mol en burgerslachtoffers door luchtgeweld DEEL I’, september 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Messerschmitt Bf 110

Foto © Bundesarchive

 

Messerschmitt Bf 110

Foto © Bundesarchive

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OFw. Christian Asperger

Foto © WG

Graf van Asperger en Kauer te Lommel

Foto © WG