Pontfort

16 september 1944

De Kapel van Pontfort


Langsheen de baan Retie - Kasterlee staat een Kapel. De kapel van Pontfort. Deze is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Middelares.
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog beloofde het echtpaar Alfons Verachtert–Broeckx een kapel te bouwen, indien hun drie zonen ongeschonden uit de oorlog konden komen. Toen hun 3 zonen veilig en wel thuiskwamen, werd deze belofte ingelost. Op 2 Juni 1941 werd de kapel gewijd en in gebruik genomen.


In september 1944 stond er in de omliggende weilanden, luchtafweer en artillerie van het Duitse leger opgesteld. Deze soldaten behoorden tot het Abteilung / Ersatz und Ausbildung Regiment Hermann Göring. Deze stelling haalde onder meer het Amerikaanse toestel, de Dakota 42-100981 neer. Een monument in Kortijnen (Retie) iets verderop, gedenkt de slachtoffers.

Op 16 September 1944 probeerden de geallieerden tevergeefs het geschut uit te schakelen. Een regen van mortieren werd hiervoor vanuit Geel Ten–Aard afgevuurd. Enkele Duitse soldaten lieten het leven, maar er werd onvoldoende schade aan de stelling toegebracht.


Die dag waren er in de omgeving van de Duitse stelling twee boeren samen aan het werk: Fons Helsen en August Stessens. Zij belandden bij toeval in de vuurlinie en waren genoodzaakt dekking te zoeken. August kon nog net in een gracht wegduiken en kwam er met de schrik van af. Fons had minder geluk en raakte zwaargewond. Hij werd nog naar een nabijgelegen hulppost gedragen, maar het mocht niet baten. Fons Helsen overleed op 22-jarige leeftijd.
Gedenkplaat


Op 2 mei 2015, werd in bijzijn van familieleden en sympathisanten, een gedenkplaat gehangen worden aan de Kapel van Pontfort. Dit in samenwerking met Battleforthelocks en Heemkring Retie.Opdat we niet vergeten!Links: 2-cm Flakopstelling

Foto © WWIIincolourRechts: piloot Shauvin Eugene  en navigator  Richards John voor hun Dakota 42-100981. Beiden komen om het leven bij de crash

Foto © GG

Fons Helsen © DM

Onderzocht door Dries Majewski en Gil Geerings