Brug 3 - Retie

Brug 3 - Retie


Onderzocht door Dries Majewski

Brug 3 - Kanaal Dessel-Schoten 

Ter hoogte van de grens tussen Retie en Arendonk vonden we vroeger Brug 3. Helaas is er tot op heden geen afbeelding  van teruggevonden.

Getuigen van haar bestaan zijn de kleine ruïne van het douane huisje en de grote brokstukken arduin en baksteen van de brug.  Aan beide kanten van het kanaal zijn schansen terug te vinden.  Ergens rond 1920 werden ze aangelegd om een tramverbinding mogelijk te maken. Die verbinding is er echter nooit gekomen.

Locatie voorheen Brug 3.

Ruïne Douanehuisje.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond hier, door de Compagnie C47 van de Wielrijdersgroep 15de Infanteriedivisie, een antitankwapen opgesteld.

Ook van de 18de Infanteriedivisie waren manschappen aanwezig.

Strategisch was deze brug erg belangrijk.

De Arendonkseweg, die van de brug naar de abdij van Postel loopt, gaf veel mogelijkheden aan een oprukkende vijand.

Het gebied in de omgeving van de brug kreeg de codenaam -Eeklo-  hetgeen verwees naar het geboortedorp van de dienstdoende officier.

Bunker E19 stond binnen bereik en hield de brug in het vizier.  

Aan de Nederlandse kant werd een observatiepost ingericht.

Foto

Arendonkseweg, die uitkomt aan de brug.

foto:

Bunker E19

foto:

Regiment 18de Infanteriedivisie- Groupe Cycliste,

Militair archief Evere

Strijdverslag


In de namiddag van 10 mei 1940 werd de brug door de Belgische Genie opgeblazen. Toch werd de positie nog niet verlaten. De archieven zijn evenwel schaars in het omschrijven van wat er tijdens de volgende dagen gebeurde. 

Dat er minstens schermutselingen hebben plaatsgevonden, is wel aan te tonen. Voornamelijk nabij de schans aan Nederlandse zijde werden -anno 2019- tientallen Belgische kogels teruggevonden. Dit doet vermoeden dat Duitse verkenners de schans als beschutting gebruikten.

De laatste vermelding in de archieven is één op 13 mei 1940.  Omstreeks 21.15u passeerden nog een 10tal Duitse verkenners per moto. , maar het kwam niet tot een gevecht. Diezelfde nacht werd het antitankwapen door het Belgisch leger vernield en de stelling vertalen.  

De brug werd niet meer opgebouwd.