Sas 6

Sas 6
Onderzocht door Gil Geerings

15 -16 september 1944In de nacht van 15 op 16 september waagde het 2de bataljon van de Gordon Highlanders de oversteek aan sas 6. Het was een evidente plaats en de Duisters lagen klaar. Bij deze actie sneuvelden vijf soldaten waaronder een leidinggevend officier.


Oud monumentje aan Sas 6

" Hier sneuvelden een Brits officier en vier Britse soldaten

Zj werden hier begraven in september 1944 en daarna ontgraven in juni 1945"

Foto © GG

Emiel Joris en zijn familie aan de voorlopige rustplaats van de gesneuvelden te Sas 6

Foto © GG | MHEén dag na de gebeurtenissen aan Sas 6 ging operatie Market Garden van start. Veldmaarschalk Montgomery had een nieuw gewaagd plan om de oorlog zo snel mogelijk te beëindigden.  Het was een onwerkelijk schouwspel voor alle troepen en inwoners van onze regio. De troepen gelegen in onze streek lagen pal onder de vliegroute van wat het grootste luchtoffensief was tot toen toe. Zo zagen ze honderden vliegtuigen overvliegen en waren getuigen van een paar crashes van neergehaalde toestellen door het Duits luchtafweergeschut.  Spijtig genoeg zou dit  plan anders aflopen dan verwacht.

Nieuw monumentOp donderdag 11 september 2014 werd het huidige monument vervangen door een vernieuwde versie. Door onze research hebben we kunnen achterhalen wie hier juist stierven en in welke omstandigeheden. Zo kon een meer gepersonaliseerd monument aangemaakt worden. In samenwerking met de Gemeente Mol en de Vaderlandslievende Groepering Mol kon een nieuw monument onthuld worden.Gordon HighlandersSeptember 1944. Kort na de bevrijding van Mol zaten de geallieerden de Duitsers op hun hielen. Het eens zo machtige Duitse leger trok zich terug richting Nederland  en speelde elke natuurlijke barrière zo goed mogelijk uit. Zo waren kanalen en rivieren ideale plaatsen om het oprukkend geallieerde leger tegen te houden. Het Kempisch Kanaal "Bocholt-Herentals" was de uitgelezen plaats hiervoor. Voor elke mogelijke overgang van het kanaal werd hard gevochten zo ook om de overgangen aan Sas 6 en Sas 7. In de nacht van 15 op 16 september 1944 probeerde een eenheid van de Gordon Highlanders via de voetgangersbrug aan Sas 6 over te steken met catastrofale gevolgen...


Kaart van de bewegingen van het 10de bataljon Highland Light Infantry  die, na de Gordon Highlanders, het kanaal moesten oversteken aan Sas 6.

10th H.L.I

Sas 6 ligt in de groene zone in het midden van de kaart.

Boederij familie Joris

Boerderij van familie Joris aan Sas 6

Enkele pannen werden opzijgeschoven zodat de Duitsers met hun machinegeweer het hele sas onder  vuur konden nemen. Op de zolder werden honderden legen hulzen teruggevonden. Ook in de directe omgeving van de boerderij waren er duidelijk sporen dat de Duitsers talrijk aanwezig geweest waren.

Foto © GG

Inhuldiging nieuw monument

aan Sas 6

Foto © FVB / GG

Wilt u meer te weten komen wat er juist gebeurde aan Sas 6?

Battle for the locks biedt in samenwerking met toerisme Mol een geleide wandeling aan vanaf september 2018.

Tijdens deze wandeling zal uitvoering worden verteld over alle oorlogsperikelen aan Sas 6.

Neem zeker contact op met toerisme Mol via volgende link:


Toerisme Mol